Aldfaer op een Linux - Lubuntu - computer


Aldfaer, een gratis Nederlandse genealogie programma is te downloaden vanaf de downloadpage van Aldfaer, versie 6.2 is de laatste Aldfaer die fatsoelijk op een Linux computer werkt, Aldfaer 7.0 heeft nog allerlei gebreken en kan ik niet aanbevelen.
Deze help laat zien hoe u Aldfaer 6.2 op een Linux - Lubuntu - computer installeert.

menu

algemeen

In dit verhaal beschrijf ik in het kort hoe u Aldfaer installeert op een computer met Linux, in dit geval een Ubuntu variant, Lubuntu 14.04 genaamd, die naar mijn idee qua interface het dichtst bij Windows komt en ook goed op wat oudere minder snelle computers werkt.

Hoe en waar u Lubuntu installeerd heeft, komt hier niet aan de orde, want ik ga er vanuit dat u eea al voor elkaar hebt.

Ik laat u niet niet elke stap zien die u moet maken om Aldfaer te installeren, zie deze help als een leidraad met enkele markante punten die van belang zijn.

Linux is een familie van besturingssystemen gebaseerd op Unix die gebruikmaken van de Linuxkernel en GNU-software. Dergelijke systemen, Linuxdistributies, of ook wel "distro's" genoemd, zijn zowel gratis te verkrijgen als bij meerdere bedrijven te koop, dat laatste vaak met extra's zoals ondersteuning, handleidingen en extra (soms niet-vrije) software. De Linuxkernel wordt verspreid onder de GNU General Public License (GPL) waardoor het vrije software is. Hierdoor is alle onderliggende broncode door het publiek vrij te verkrijgen, te gebruiken, te wijzigen, te kopieeren en te verspreiden.

Bron: Linux op Wikipedia


Lubuntu, een samentrekking van LXDE en Ubuntu, is een Ubuntu-gebaseerde Linuxdistributie die als desktopomgeving LXDE gebruikt. Hierdoor is Lubuntu sneller dan Ubuntu, dat standaard Unity gebruikt. Lubuntu wordt vaker gebruikt op hardware die minder prestaties neerzet zoals een netbook of een oude computer. Verder gebruikt Lubuntu gemiddeld minder werkgeheugen (RAM) dan Ubuntu. De installatiebestanden van Lubuntu zijn beschikbaar in 32 en 64 bit.

Bron: Lubuntu op Wikipedia

Wine

Aldfaer is een Windows programma en zal daarom niet zonder behulp van een windows-emulator op Linux draaien. Zo'n hulp programma is Wine zie Wikipedia en de laatste versie van Wine, en de home page van Wine

PlayOnLinux

Om Wine goed te kunnen gebruiken en te installeren hebben we nog een Linux programma nodig nl PlayOnLinux, wat een grafisch front-end voor Wine is. Voor meer informatie zie alweer Wikipedia.

U installeert PonL via de Synaptic Package Manager.

4

In figuur hierboven ziet u hoe u kunt zoeken naar het bewuste programma PlayOnLinux, als u het gevonden heeft kunt u het installeren en de link verschijnt bij Games.

6


Aldfaer 6.2 installeren
35

Nu kunt u PlayonLinux opstarten, klik op de grote Plus in knoppenbalk, kies op een gegeven moment voor Intall a non-listed program, zie figuur hierboven, en kies voor de virtual drive, bijv aldfie. In het volgende menu geen keuzes aanvinken en weer doorgaan.

6a7
88

Browse nu naar de door u gedownloade installatie bestand van Aldfaer, Aldfaer6.exe, en volg wat PonL aangeeft.

1011

U kunt niet zien welke versie u aan het installeren bent, helaas. Installeer Aldfaer gewoon in C:\Aldfaer zoals voorgesteld. Ga gewoon door tot het einde, druk OK, terwijl Start Aldfaer aangevinkt moet zijn, en Aldfaer zal opstarten.

Aldfaer 6.2 instellen

Ga nu naar Extra - Instellingen - Bestanden
Ontvink hints zichtbaar bij Hoofdvenster. Dit is om het verspringen van de muiscursor te voorkomen.
Stel de rapportuitvoer correct in bij Standaard mappen, links zoals Aldfaer het voorstelt en rechts zoals ik het gedaan heb, alle bestanden ed vallen nu onder folder C:\Aldfaer en zijn zo makkelijk te backuppen.

2426
15

Een nieuwigheid van Aldfaer 6 is het contact via internet met MyHeritage, let op: deze optie staat standaard aan. Wanneer u dat niet wilt, schakel het dan uit, zoals te zien op bovenstaand screenshot.

Vergeet in het vervolg niet de materialen-map en de plaats waar u uw veiligheidskopien wilt neer zetten. Kortom configureer Aldfaer zo als u dat onder Windows ook zou doen of altijd al gedaan hebt.

Sluit Aldfaer om verder te gaan in PlayonLinux.

17

Selecteer Aldfaer voor een shortcut op het scherm en ga verder.

IE8 toevoegen - optie

Aldfaer loopt prima zonder IE8, rapporten tekstueel en grafisch zijn prima zichtbaar, in zowel de interne browser en de standaard browser van Lubuntu, in dit geval Firefox. Alleen FlexiTree vertoont kuren, niet zichtbaar in de interne browser wel zichtbaar in Firefox.

Open PonL en selecteer eerst de Aldfaer shotcut en kies dan aan de rechterkant Configure.

Kies de tab Install components en uit de lijst die zich nu ontplooit Internet Explorer 8, als u dat gedaan heeft begint de installatie van IE8 zoals dat ook op uw Windows computer zou gebeuren.

PlayOnLinux Wine hulpjes

112

De tab Wine laat allerlei hulpmiddelen zien die u kunt gebruiken om uw configuratie gezond te houden.

Samenvattend PlayOnLinux is een prima frontend om Wine te configureren om bv Aldfaer of een ander Windows programma te gebruiken op een Linux computer.

Conclusie

Zoals u ziet, heb ik twee 'versies' van Aldfaer getest voorwat betreft de output van rapporten en de voorhanden zijnde helpbestanden van enkele Bonusrapporten.

Beiden vertonen mankementen, maar staan het gebruik van Aldfaer niet in de weg, zelf zou ik de voorkeur geven aan Aldfaer zonder IE8, omdat in ieder geval de interne en externe browser goed werken voor een eerste controle van uw rapporten en de helpbestanden goed te gebruiken zijn, behalve bij FlexiTree.

Maar wat let u om beide versies te installeren, allebei in een andere virtuele map, dan bijten ze elkaar niet. Alleen dient u dan te zoeken naar een oplossing om de juiste database te gebruiken, wanneer u wisselt van Aldfaer.

concl

Resultaat

21

Zo ziet Aldfaer 6.2 eruit op een Linux computer, weinig spectaculair een beetje gedateerd, maar dat ligt niet aan Aldfaer.
Tot slot een vraag, waaraan kunt u zien dat u Aldfaer 6.2 draait en niet versie 4.2? (Versie 5 is nooit verschenen)

© Sam Francke 2018 contact